Zorgtoeslag aanvragen

Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je in Nederland zorgtoeslag aanvragen. Zorgtoeslag wordt door de Belastingdienst uitgekeerd. Zorgtoeslag wordt uitgekeerd om de premie voor een zorgverzekering voor eenieder betaalbaar te houden. Het afsluiten van een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Om deze reden is het voor veel mensen belangrijk dat ze zorgtoeslag ontvangen, zodat ze de premie kunnen betalen.

Hoe zorgtoeslag aanvragen?

Via de website van de Belastingdienst kun je zelf zorgtoeslag aanvragen. Je gaat op de website van de Belastingdienst naar de pagina Mijn toeslagen. Hier dien je in te loggen met je DigiD. Zorgtoeslag aanvragen kan eventueel ook schriftelijk. Telefonisch of op de website van de Belastingdienst kun je formulier aanvragen.

Klik hier om nu je zorgtoeslag te berekenen!

Voorwaarden

Niet iedereen ontvangt zorgtoeslag. Je kunt bij de Belastingdienst een proefberekening zorgtoeslag maken, zodat je kunt zien of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Of je zorgtoeslag krijgt hangt af van diverse factoren. Zo speelt je inkomen en vermogen een rol. Bovendien dien je minimaal 18 jaar of ouder te zijn. Voorts moet je reeds een Nederlandse zorgverzekering hebben. De Nederlandse nationaliteit of een geldig verblijfsvergunning is een andere voorwaarde.

Hoeveel zorgtoeslag kan ik krijgen?

Hoeveel zorgtoeslag je krijgt en óf je zorgtoeslag krijgt is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie (je inkomen).

In 2015 mag je niet meer dan 26.316 euro per jaar verdienen om recht te hebben op zorgtoeslag. Ook mag je niet teveel spaargeld hebben, in 2015 is dat maximaal bedrag 103.423 euro. Dat is voor alleenstaanden.

Woon je samen, dan mag het gezamelijke inkomen niet hoger zijn dan 32.655 euro per jaar, en het maximale spaargeld niet hoger zijn dan 124.753 euro.

Geen zorgtoeslag

Militairen ontvangen geen zorgtoeslag. De ziektekosten van militairen wordt gedekt door het Ministerie van Defensie. Ook buitenlandse studenten in Nederland en gedetineerden krijgen geen zorgtoeslag.

Meer informatie

Voor meer informatie over ee zorgtoeslag aanvragen of andere gerelateerde vragen omtrent zorgtoeslagen kun je contact opnemen met de Belastingdienst.

Klik hier om nu je zorgtoeslag te berekenen!