Proefberekening zorgtoeslagen: Hoe kun je al je toeslagen berekenen?

proefberekening toeslagenHet merendeel van de volwassen mensen begint al meewarig te zuchten bij het horen van het woord ‘Belastingdienst’.

Het noodzakelijke kwaad waar we allemaal minimaal één keer per jaar aan herinnerd worden, dat toch zo hard zijn best doet om, onder leiding van een grillige overheid, het ons zo makkelijk mogelijk te maken.

Toch is het soms nodig om, voor zover je dat nog niet deed, regelmatig te checken of je recht hebt op toeslagen. Als je al jaren dezelfde baan en dezelfde woonsituatie hebt, is dit misschien niet zo van toepassing.

En ook als je lekker verdient (hoewel dit ook een relatief begrip is), heb je er misschien ook niet veel mee te maken. Toch zijn het toeslagen waar veel mensen recht op hebben. Er zijn ook veel mensen die zich daar niet bewust van zijn, en lopen dus toeslagen mis.

Dat is jammer, want juist de aanvulling op je inkomen kan het verschil uitmaken. En nogmaals; je hebt er recht op.

Het donkere bos der toeslagen

Het valt allemaal niet mee. Via internet kan je veel informatie vinden op de site van de Belastingdienst. Het leest niet lekker weg, maar als je het stap voor stap doorneemt, ontdek je al snel wat voor jou relevant is en wat je kunt overslaan.

Om toegang te krijgen tot de pagina waar je je toeslagen kunt aanvragen, moet je inloggen met je DigiD-code. Het is verstandig om, voordat je alles gaat invullen, alvast belangrijke informatie over jouw inkomsten bij de hand te hebben.

Ook kom je tot een accuratere schatting als je financiële en inhoudelijke informatie hebt van die instantie die de toeslag betreft. Wanneer je halverwege het invullen gegevens mist, motiveert dat niet om de proefberekening af te maken met als gevolg dat je het gaat uitstellen.

Zorg daarom allereerst dat je een jaaropgaaf hebt van je werkgever of gegevens van andere inkomsten.

Wat vraag ik precies aan?

Er zijn vier soorten toeslagen. Huurtoeslag, Zorgtoeslag, Kinderopvangtoeslag en Kindgebonden budget. Stap voor stap vul je de gevraagde informatie in.

Waar er aan de rechterkant van de paragraaf een vraagtekentje in een geel vakje staat, kun je extra informatie vinden over de gestelde vraag.

Al vrij snel geeft de website dan aan wat de mogelijkheden zijn. Omdat het soms nog een beetje onduidelijk blijft wat het precies inhoudt, kun je bij twijfel een schatting invullen. Bijvoorbeeld bij de proefberekening Toeslag Kinderopvang wordt allereerst aangegeven op hoeveel uur je recht op toeslag, waarna het aantal uren per maand ingevuld moet worden en ook de uurprijs.

Veel informatie kun je ook terugvinden op de instanties zelf, zoals websites van kinderopvangcentra. Dat helpt bij het invullen van de proefberekening.

Bij twijfel toch doen

Laat je niet ontmoedigen door de ogenschijnlijke wiskundige berekeningen en organisatorische rompslomp, in principe zijn alle betrokken instanties meer dan bereid te helpen met het invullen van de proefberekening dan wel de officiële aanvraag.

Tot slot nog het advies niet te weinig inkomen in te vullen, tenzij je er echt zeker van bent. Het kan zijn dat je gedurende een lange tijd te veel toeslag ontvangt, waardoor je dat later weer moet terugbetalen.

En zeker voor degenen die juist baat hebben bij toeslagen, is dat een zeer onwelkome verassing.

Zorgtoeslag laten berekenen door experts

Wist je dat je niet eens zelf je zorgtoeslag hoeft te laten berekenen, maar dat je dit ook door experts kunt doen?

Via de website ZorgToeslag.nl kun je eenvoudig je zorgtoeslag laten berekenen.

Het enige wat je hoeft te doen is je gegevens in te vullen, en zij doen de rest.

Klik op de knop hieronder en laat je zorgtoeslag proefberekening maken!

Klik hier om nu je zorgtoeslag te berekenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *