Zorgtoeslag 2018: Dit is wat jij allemaal moet weten over zorgtoeslag berekenen!

zorgtoeslag 2018Regel jouw zorgtoeslag voor 2018.

Zorgtoeslag draagt bij in de kosten van jouw Nederlandse zorgverzekering. Een zorgtoeslag is een bedrag dat je maandelijks kunt ontvangen als je voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Je hebt bij het voldoen aan die concrete voorwaarden recht op deze toeslag.

Hieronder vind je alles wat je moet weten over Zorgtoeslag in 2018.

Wil je direct je zorgtoeslag laten berekenen door experts? Dan klik je op de knop hieronder.

Klik hier om nu je zorgtoeslag te berekenen!

Heb je een toeslagpartner?

Om te weten of je recht hebt op zorgtoeslag is het als eerste belangrijk om te weten of je alleenstaand bent of dat je een toeslagpartner hebt.

Een toeslagpartner kan je man of je geregistreerde partner zijn. Er zijn nog andere situaties waarin je een toeslagpartner hebt, zoals bijvoorbeeld als er nog iemand op jouw adres ingeschreven staat waarmee je een samenlevingscontract hebt.

Afhankelijk van of je een toeslagpartner hebt of niet zijn er andere drempelbedragen om te zien of je recht hebt op zorgtoeslag.

Voldoe je aan de algemene voorwaarden voor het ontvangen van zorgtoeslag?

Je hebt recht op zorgtoeslag als je 18 jaar of ouder bent. Daarnaast dien je een Nederlandse zorgverzekering te hebben.

Je inkomen mag zonder toeslagpartner in 2018 niet meer zijn dan € 28.720. Is er bij jou wel sprake van een toeslagpartner, dan mag jullie gezamenlijk inkomen in 2018 niet meer zijn dan € 35.996.

Heb je meer inkomen dan dit drempelbedrag, dan heb je geen recht op zorgtoeslag. Verder is het belangrijk dat je de Nederlandse nationaliteit hebt, maar met een geldige verblijfsvergunning mag je ook zorgtoeslag aanvragen.

Telt je eigen vermogen mee bij de algemene voorwaarden?

Als laatste algemene voorwaarde voor het ontvangen van zorgtoeslag is je vermogen nog van belang.

Als je vermogen – de totaalwaarde van je bezittingen, maar je schulden daar weer van afgetrokken – op de eerste dag van 2018 meer is dan € 113.415, dan heb je geen recht op zorgtoeslag.

Heb je een toeslagpartner, dan geldt voor jullie gezamenlijk vermogen een drempelbedrag van € 143.415.

Het wel of niet recht hebben op zorgtoeslag is dus niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar ook van je vermogen zoals bijvoorbeeld het geld op je spaarrekening, de waarde van beleggingen of de waarde van een vakantiehuis in Nederland of in het buitenland.

Wat gebeurt er als je situatie gedurende het jaar verandert?

Als je situatie verandert dien je deze veranderingen binnen vier weken door te geven.

Het veranderen van je persoonlijke situatie kan invloed hebben op de algemene  voorwaarden voor de zorgtoeslag of de hoogte van de toeslag, zoals wanneer je gaat samenwonen of je baan verliest.

Je zorgtoeslag kan meer of minder worden of je kunt helemaal geen recht meer hebben op zorgtoeslag.

Houd er rekening mee dat je reeds ontvangen zorgtoeslag moet terugbetalen als je er geen recht meer op had door deze veranderingen.

Zijn er speciale voorwaarden waaraan jij voldoet?

Soms heb je geen of juist wel recht op zorgtoeslag, ook al vind je jouw situatie niet specifiek terug in de algemene voorwaarden.

Het is dan belangrijk dat je op de hoogte bent van speciale situaties, zoals bijvoorbeeld als je als militair werkzaam bent of als buitenlandse student in Nederland studeert.

Daarnaast zijn er afwijkende regels als je in het buitenland werkt, maar in Nederland woont en andersom.

Wat is de maximale zorgtoeslag in 2018?

Als je hebt nagekeken of je voldoet aan de voorwaarden en dit is positief, kun je vervolgens ook uitzoeken hoe hoog je zorgtoeslag zal zijn.

De maximale zorgtoeslag waarop je in 2018 recht hebt is € 94 per maand als je alleenstaand bent en € 176 als je een toeslagpartner hebt. Dit is wanneer je geen inkomen hebt of wanneer je inkomen € 19.000 of lager is. Is je inkomen hoger, dan neemt de zorgtoeslag geleidelijk aan af.

Zo heb je bij inkomsten van € 25.000 per jaar nog recht op € 43 per maand als alleenstaande en bij dezelfde inkomsten geldt een zorgtoeslag van € 125 per maand indien je een toeslagpartner hebt.

Op hoeveel zorgtoeslag heb je recht?

In onderstaande tabel kun je voor 2018 bedragen terugvinden die je per maand ontvangt als je recht hebt op zorgtoeslag.

Als je inkomen niet geheel gelijk is aan de bedragen in de tabel, maar er tussen ligt, dan ligt de zorgtoeslag ook tussen de gegeven bedragen.

Bijvoorbeeld: Is je inkomen als alleenstaande € 23.880, dan is je zorgtoeslag € 56 per maand.

Je inkomen Zorgtoeslag indien je alleenstaande bent Zorgtoeslag indien je een toeslagpartner hebt
€ 19.000 of minder € 94 € 176
€ 21.000 € 88 € 170
€ 23.000 € 66 € 148
€ 25.000 € 43 € 125
€ 27.000 € 21 € 103
€ 29.000 € 80
€ 31.000 € 58
€ 33.000 € 35
€ 35.000 € 13
€ 36.000

Wanneer ontvang je je zorgtoeslag?

Je ontvangt je zorgtoeslag altijd op of rond de 20ste van elke maand over de daaropvolgende maand. Dus op 20 september ontvang je je zorgtoeslag voor oktober.

Als de 20ste die maand in het weekend valt of op een feestdag is, dan ontvang je je toeslag op de 22ste.

Het is handig om de dagen waarop je de zorgtoeslag zult ontvangen in je agenda over te nemen, zodat je hierover niet hoeft te twijfelen.

Hoe vraag je zorgtoeslag voor 2018 aan?

Als er bij jou geen sprake is van een toeslagpartner, dan kun je de zorgtoeslag aanvragen via een app op je telefoon (de app “Jouw zorgtoeslag” van de Belastingdienst).

Is er bij jou wel sprake van een toeslagpartner, dan dien je in te loggen op “Mijn toeslagen”. In beide situaties dien je in te loggen met je DigiD. Heb je deze nog niet, zorg er dan voor dat je je DigiD tijdig aanvraagt.

Tot wanneer kun je zorgtoeslag aanvragen?

Als je zorgtoeslag voor het jaar 2018 wilt aanvragen kun je dit nog doen tot en met 31 augustus 2019.

Er zijn bijzondere omstandigheden waarmee je je zorgtoeslag zelfs nog later kunt aanvragen, zoals bijvoorbeeld als je voor de inkomstenbelasting van 2018 uitstel hebt gevraagd.

De uitsteldatum voor je inkomstenbelasting geldt in dit voorbeeld ook als uiterste datum voor de aanvraag van je zorgtoeslag.

Zorgtoeslag direct berekenen?

Je weet nu alles over zorgtoeslag in 2018.

Het is verstandig om goed op de hoogte zijn van wat er allemaal in jouw situatie mogelijk is. Daarom raad ik aan om je zorgtoeslag te laten berekenen door experts. Hierdoor weet je zeker dat je elke maand het juiste bedrag (en het maximale) aan zorgtoeslag krijgt.

Je zorgtoeslag laten berekenen door expert is snel en makkelijk en kan via onderstaande link.

Klik hier om nu je zorgtoeslag te berekenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *